Pages Menu
Categories Menu

VOZAČI, OPREZ! Školarci ponovno u prometu, a među njima i prvašići

Danas (ponedjeljak) je počela nova školska godina pa će se tako na prometnicama u gotovo svim naseljenim mjestima i gradovima naći veći broj djece, od kojih i određen broj prvašića koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. Tim povodom djelatnici policije skreću pozornost svim sudionicima u prometu na povećan oprez, posebice usmjerenu na sigurnost mališana.

– Kako bi povećali pozornost vozača na ove najranjivije sudionike u prometu, da prilagode brzinu kretanja i ponašaju se u skladu s prometnim pravilima i propisima, policijski službenici će paziti na sigurnost djece na pješačkim prijelazima u blizini većih škola – rekla je policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu Policijske uprave virovitičko- podravske Anita Relić.

Za onu djecu koja do škole kreću biciklom, A. Relić ističe da djeca do 14 godine ne bi smjela biciklom upravljati sama, već u pratnji starije osobe, uz obveznu kacigu na glavi. 

– Kako dani postaju sve kraći, obvezno je po mraku na biciklu imati prednje bijelo svjetlo i stražnje crveno svjetlo, kao i zaštitni reflektirajući prsluk – poručuje.

Također, policijska službenica A. Relić ističe važnost edukacije mališana o sigurnom sudjelovanju u prometu.

– Iako djeca već u vrtićkoj dobi dobivaju osnovne informacije o ponašanju u prometu, znamo da su ona zaigrana, nestašna, a samim time izostaje potreban oprez. Stoga su odrasli ti koji trebaju dodatno paziti na njih – rekla je Relić.

Tajnik Auto kluba Virovitica Robert Valenteković, osim vozača, na oprez poziva i roditelje da svojim primjerom pokažu djeci kako izgleda pravilno i sigurno ponašanje u prometu. Najkraći put nije i najsigurniji put, poručuje, te poziva roditelje da s djecom prođu put do škole, da naglase gdje su opasnija mjesta te se uvjere da dijete može samostalno i sigurno prijeći put od kuće do škole.

I ove godine prvašići nose žute kape kako bi bili što uočljiviji vozačima. Uz kape, HAK Auto klub i policija pripremili su i edukativne slikovnice i bojanke kroz koje djeca mogu lakše naučiti kako se sigurno kretati u prometu.

– U subotu, 10. rujna, ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici održat će se priredba u sklopu koje će Auto klub i policija s djecom još jednom proći sve o sigurnosti u prometu, posebice kako se kretati kao pješak i biciklist u prometu. Isto tako, već sljedeći tjedan policijski službenik će posjetiti prve razrede i popričati s djecom, a ako će vremenske prilike to dozvoliti, proći će i ‘terenski’ dio s njima. Od 16. do 22. rujna policijski službenici će vršiti pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i pojačani nadzor prijevoza djece u vozilima – najavila je A. Relić.

(www.icv.hr, ib)