Pages Menu
Categories Menu

Poražavajući rezultati korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i suvozača u vozilima

U provedbi preventivnih aktivnosti Hrvatskog autokluba, policije i Udruge Roda usmjerenih na promidžbu propisanog i sigurnog prijevoza djece u vozilima su dana 25. travnja 2017. godine od 14,30 do 15,30 sati predstavnice Autokluba Virovitica, Policijske uprave virovitičko – podravske i Udruge Roda vršile brojanje djece koja su se prevozila u vozilima po načinu prijevoza i korištenje sigurnosnog pojasa od strane vozača i suvozača u vozilima.

Rezultati ovog brojanja su nažalost bili poražavajući. Naime, prema obrađenim podacima je od 52 djece koja su se prevozila u vozilima 32 prevozilo bez korištenja sigurnosne sjedalice ili postolja, iako su ga bila obavezna koristiti, pri čemu 25 djece čak nije niti bilo vezano sigurnosnim pojasom. Od 20 djece koja su se prevozila u sigurnosnoj sjedalici ili na postolju njih 8 nije bilo vezano u njima, što znači da je svega 12 djece ili 23 % od ukupnog broja prevoženo na propisani način.

Nažalost, niti podaci o korištenju sigurnosnog pojasa od strane vozača i suvozača nisu bili puno bolji jer od 650 vozača 243 nisu koristila sigurnosni pojas, kao niti 60 suvozača, što znači da je stupanj korištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača bio 63%.

Između ostaloga i zbog ovako loših rezultata, a prvenstveno u cilju povećanja sigurnosti u prometu i smanjenja stradavanja djece i ostalih sudionika u prometu u motornim vozilima Autoklub Virovitica će u suradnji s Policijskom upravom virovitičko – podravskom u predstojećem periodu provoditi različite preventivne aktivnosti usmjerene na promidžbu propisnog načina prijevoza osoba u vozilima.